Ajankohtaista‎ > ‎

Hirvenmetsästys yhteismetsässä Kuusamon seudulla

lähettänyt Hyöteikön Yhteismetsä 16.5.2012 klo 0.44   [ päivittänyt 25.5.2014 klo 3.14 Hyöteikön Yhteismetsä ]

Hirvi

Hirvi on maamme suurin riistaeläin, uros hirvi painaa jopa 600 kiloa, naaras jopa 300 kiloa ja vasat alle 100 kiloa. Hirvi on kiistatta Suomen tärkein ja halutuin riistaeläin. Suomen hirvisaalis on vaihdellut kannan vaihtelun mukaisesti. Nykyisin hirviä saadaan saaliiksi yli 50000. Kuusamon, Posion, Sallan, Kemijärven kunnissa hirvikannat ovat olleet menneinä vuosina kohtalaisen runsaita, eikä Taivalkoski ja Suomussalmi jälkeen ole jääneet. Koillismaalla Kuusamossa hirvikanta on suurempi kuin Suomessa keskimäärin. Hirvenmetsästys yhteismetsässä tuo metsästäjälle vapauden harrastaa hirvenmetsästystä parhaalla mahdollisella tavalla. Hirvijahti onnistuu Hyöteikön yhteismetsässä. Hirvenmetsästys alkaa syyskuun viimeisenä lauantaina. Hirviluvat Hyöteikön yhteismetsä myy tarjousten perusteella maalis-huhtikuun vaiheessa.

Metsästystavat

Hirviä metsästetään monella eri tavalla; tapoina ajometsästys, hirven houkuttelu, hirven väijyminen ja koirametsästys. Hirven houkuttelu ja naakiminen metsästystapoina ovat ruvenneet jälleen lisääntymään pienillä hirviseurueilla mielenkiintoisina sykähdyttävinä hirvenmetsästysmuotoina. Taitava hirvenmetsästäjä voi houkuttelemalla jallittaa suurimmat ovelimmatkin hirvisonnit. Hirvenkaato metsällä koiranhaukusta on monelle metsästäjälle syksyn kohokohta. Hirvenmetsästykseen soveltuvat harmaahirvikoirat, laikarodut sekä karhukoirat. Hirvikanta houkuttelee metsästysalueille myös karhuja, jonka ainakin hyvällä onnella voi sattua saamaan saaliiksi Hyöteikön yhteismetsässä.

Hirvi ja metsätalous

Metsässä avohakkuun jälkeen tulevat taimikot tuottavat hirville niiden tarvitsemaa ravintoa. Hirvi on hyötynyt nykymuotoisesta metsänhoidosta. Erityisesti 2-3 metrin mittaiset taimikot ovat vaarassa. Hirvenmetsästyksen hyvä oikea kannansäätely huomioi metsät ja metsätuhot ennaltaehkäisevästi ja myös tuottaa metsästyksen kautta metsänomistajalle.

Comments